Śliwy w ogrodzie
Śliwy są dość wymagającymi drzewami w uprawie, dlatego chcąc doczekać się obfitych zbiorów, trzeba zapewnić im odpowiednie warunki. Niewłaściwie pielęgnowane i posadzone w nieodpowiednim miejscu, mogą przemarzać, zapadać na choroby i nieowocować.
Śliwy - wymagania i warunki do uprawy
Prawie każda odmiana śliwy najlepiej rośnie w żyznej, próchniczej i dość wilgotnej glebie. Kwiaty śliwy są bardzo wrażliwe na przymrozki. Przed sadzeniem drzewek dobrym rozwiązaniem jest zmieszanie gleby pół na pół z kompostem. Wybierając drzewko, trzeba wziąć pod uwagę różne rodzaje zapyleń odmian śliwy, mogą być one:
- samopylne, wtedy może rosnąć jedno drzewo w ogrodzie,
- częściowo samopylne, drzewko zapyla się samo, ale lepiej owocuje, kiedy jest zapylone obcym pyłkiem,
- obcopylne, owocuje tylko wtedy, kiedy jest zapylone pyłkiem z innej odmianą śliwy, w takim wypadku trzeba posadzić kilka gatunków drzewek, a nie wszystkie dobrze koegzystują ze sobą.
Stare odmiany śliw zazwyczaj owocują co dwa lata, wówczas są to bardzo obfite plony. Śliwa-odmiany starsze nie są też tak wymagające, jeśli chodzi o glebę. Najlepszym miejscem, jakie lubią różne rodzaje śliwek, są miejsca dobrze nasłonecznione. Drzewa owocowe najlepiej rosną w osłoniętym od wiatru miejscu, gdzie jest spokojnie i zacisznie. Trzeba zwrócić uwagę, aby podłoże nie było zbyt lekkie i piaszczyste, ponieważ trzeba zapewnić drzewkom zasadowe pH.
Rodzaje śliwek
Wybierając najlepsze odmiany śliwek do swojego ogrodu, trzeba wziąć pod uwagę nie tylko odporność na choroby i smak owców, ale należy wiedzieć, jaką drzewko ma formę zapylenia. Śliwki odmiany wczesne to między innymi:
Królowa Wiktoria jest to stara odmiana znana prawie w całej Europie, owalne różowo-filetowe owoce mają żółty i słodki miąższ słabo odchodzący od pestki, drzewo owocuje co roku, te rodzaje śliwek dojrzewają pod koniec sierpnia.
Herman, odmiana deserowa o owalnych, średniej wielkości pięknych bordowych owocach z granatowym rumieńcem, miąższ biało-żółty odchodzący od pestki, owocuje umiarkowanie co roku, jest wytrzymała na mróz i choroby.
Japońska Kometa, śliwki-rodzaje tego typu mają swój początek na Ukrainie, powstały w wyniku połączenia japońskiej śliwy z ałyczą. Skórka koloru bordowo-czerwonego, miąższ bardzo smaczny. Są to odmiany śliwy bardzo wytrzymałe na warunki pogodowe.
Śliwki odmiany późne, to między innymi:
Śliwa President karłowa to stara odmiana wyhodowana w Anglii, skórka owoców w chłodniejsze lata przybiera barwę fioletową, a w cieplejsze bordowo-filetową, miąższ owoców smaczny dojrzewa nawet do końca października.
Śliwa Węgierka Zwykła, są to stare odmiany śliwek o niekreślonym rodowodzie, wywodzi się z Azji Mniejszej, posiada żółty lub zielonożółty miąższ, który jest słodki i soczysty, dojrzewa od połowy września do końca października. Dojrzałe owoce nie opadają, można je przetrzymać na drzewie, tracą wtedy goryczkę, stają się słodsze, są rdzo smaczne i deserowe.
Aby mieć obfite i coroczne zbiory śliwek warto wybrać odmiany samopylne, duży wybór takich, jak i innych odmian oferuje strona śliwy. Do uprawy warto wybrać odmiany mniej wrażliwe na choroby.