PRZYGOTOWANIA DO ZIMY

Jeśli jeszcze ich nie rozpoczęliście, to gorąco radzimy zabrać się do prac czym prędzej, bo jak to w ogrodzie- roboty jest sporo. Czas zakasać rękawy, przywdziać adekwatne do sytuacji pogodowej obuwie, „taczki w dłoń” i do przodu! Poniżej kilka rzeczy, o których powinniśmy pamiętać przed rozpoczęciem zimy.

W SADZIE

  1. Wykonujemy opryski drzew owocowych. Miedzianem (dostępny w centrum ogrodnicze Szadowiak Ogrody) wykonujemy opryski brzoskwiń przeciwko kędzierzawości liści.
    Polecamy także niechemiczne środki pomagające w walce z chorobami. Wyciągiem z krwawnika pospolitego  (stosunek 1:10) zwalczymy parch jabłoni, parch gruszy, brunatną zgniliznę drzew pestkowych oraz drobną plamistość liści. Gnojówką z pokrzywy pozbędziemy się mszyc, a także jaj przędziorków.
  2. Na tym etapie powinniśmy przygotować się do zabezpieczania roślin przed niskimi temperaturami. Z samym osłanianiem należy poczekać do pierwszych przymrozków, kiedy mamy jasne przesłanki, że nadchodzi zima (chociaż w naszym klimacie czasami ciężko to oszacować).
  3. Szczególnie wrażliwe na działanie mrozów są brzoskwinie, morele, orzech włoski, jeżyna bezkolcowa. Zwłaszcza sadzonki młode, posadzone tej jesieni, wymagają większej troski.

    Korzenie roślin chronimy poprzez ściółkowanie ziemią ogrodową, korą lub warstwą trocin, pnie drzew bielimy wapnem (ochrona przed pękaniem kory w wyniku wahań temperatur w dzień i w nocy), okrywamy słomianą matą bądź agrowłókniną (jest to też dodatkowa ochrona przed zgryzaniem przez zające). W przypadku wrażliwych drzewek warto owinąć agrowłókniną także ich korony.
    UWAGA!!! Do osłony drzewek stosujemy BIAŁĄ AGROWŁÓKNINĘ. Absolutnie nie używamy czarnej agrowłókniny ponieważ może spowodować nadmierne nagrzewanie się roślin. Z powodzeniem możemy ją stosować do ściółkowania gleby pod roślinami- nigdy do ich owijania!
joanna-nix-384296

W WARZYWNIAKU

  1. Zbieramy ostatnie plony, w grządkach zostawiamy tylko te warzywa, które lubią być przemrożone np. jarmuż i brukselka. Można też zostawić por i pietruszkę- idealnie nadadzą się jako wspomnienie lata w zimowej zupie.
  2. Warto też jeszcze przed mrozami zastosować jesienny nawóz, kompost lub obornik w ogrodzie warzywnym. Przekopana i wzbogacona ziemia będzie przygotowana na wiosenne sianie. Można też posiać koper, marchew, pietruszkę czy inne warzywa ozime jeszcze przed zamarznięciem podłoża- dzięki temu zbierzemy je ok. 2 tygodnie wcześniej niż siejąc je wiosną.

W OGRODZIE OZDOBNYM

  1. Jesień to też czas na prace porządkowe w ogrodach ozdobnych. Oczyszczamy rabaty z chwastów, usuwamy uschnięte rośliny jednoroczne, a także suche części bylin. Trawy i inne rośliny z ozdobnymi zasuszonymi kwiatostanami warto pozostawić w takiej formie do wiosny, będą stanowiły ciekawy akcent w jesienno-zimowym ogrodzie.
  2. Osłaniamy wrażliwe na niskie temperatury rośliny tj. różaneczniki, magnolie, pierisy, laurowiśnie. Na osłonięcie zasługują także posadzone cebule tulipanów, hiacyntów, lilii i narcyzy.
  3. Jeśli opady jesienne są niewielkie trzeba silnie podlać rośliny zimozielone, dzięki temu zmniejszymy ryzyko wystąpienia suszy fizjologicznej.
  4. Warto wykonać ostatnie strzyżenie trawnika, zakonserwować odpowiednio kosiarkę, schować i zapomnieć o niej do wiosny.

DOPÓKI ZIEMIA NIE JEST ZAMARZNIĘTA MOŻEMY SADZIĆ DRZEWA I KRZEWY. Wbrew powszechnym mitom, sadzenie jesienne w niczym nie ustępuje wiosennym nasadzeniom. Rośliny sadzone jesienią mają czas na ukorzenienie się przed zimą i już wiosną zaczynają silną wegetację. W przypadku roślin kwitnących możemy spodziewać się więc silnego kwitnienia już pierwszej wiosny. Rośliny są też bardziej odporne na letnie upały. Warto też jesienią sadzić rośliny, które rozpoczynają silny wzrost już wczesną wiosną np. kasztanowce, wierzby i lipy.

W LISTOPADZIE NIE ZAPOMNIJ GRABIĆ LIŚCI 🙂

Dodaj komentarz